Csorvásiak Baráti Társasága

S z í v ,   g o n d o l a t ,   t e t t   C s o r v á s é r t !  
csik

ÚJDONSÁGOK

Utolsó frissítés:
2023. április 28.

26 éves a CSBT honlapja !
A Csorvásiak Baráti Társasága első honlapja a Társaság 10. éves születésnapjára, 1998. őszére készült el. Ma már elavult technológiával készült, ráfért egy alapos ráncfelvarrás. Ezt látja most Ön, kedves honlaplátogató. Bizonyos honlaprészletek még nem, vagy nem tökéletesen működnek, ezeket azonban folyamatosan fejlesztjük. Észrevételeket, megjegyzéseket örömmel veszünk elérhetőségeinken.

KAPCSOLAT:

Így érhet el bennünket:
Levélcím:
Csorvásiak Baráti Társasága
Csorvás
Petőfi utca 12.
5920
Magyarország - Hungary
Email: csorvasiak (at) csorvasiak (pont) hu

 

ÜDVÖZÖLJÜK A 36 ÉVES CSBT 26 ÉVES HONLAPJÁN

A Csorvásiak Baráti Társasága 1988. június 13-án alakult meg. 2000. február 19. óta közhasznú társaság. CÉLJA: Segítse a város (korábban: nagyközség) természeti, környezeti, építészeti értékeinek megőrzését, korszerű és esztétikus fejlesztését, szépítését. Ápolja a lakóhely hagyományait, erősítse a lakosság kötődést az otthont adó környezethez, valamint az elszármazott, máshol élő csorvásiak kapcsolatát a szülőhelyhez.
A Társaság közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak támogatást nem nyújt.
A Társaság honlapján tájékoztatást adunk szervezetünk rendezvényeiről, programjairól, Csorvás város fontosabb eseményeiről.

Ismerkedjen meg városunkkal, látogassa a Baráti Társaság rendezvényeit, lépjen be tagjaink sorába!
 

Rövid fényképes beszámolók programjainkról:

csorvasiak.huVárosi program: 2019. március 15-i ünnepség koszorúzási szertartása

Társaságunk képviselő résztvesznek a hagyományos koszorúzási ünnepségeket.

Szabó István fotója a helyszínen készült.
2019. március 15.- Csorvás - foto:Szabó István


csorvasiak.hu30. születésnapi ünnepi Közgyűlés - 2018. október 20. hétvége

Társaságunk 2018-ban ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. Erre a hétvégére gazdag programsorozatot terveztünk. Pénteken a Civilek Találkozóját tartottuk, melyre meghívtuk a testvértelepüléseink civil képviselőit is. Szombaton a hagyományos ünnepi Közgyűlés előtt "A mester és tanítványai" címmel kiállítást nyitottunk a Művelődési Házben.

Szabó István fotói a helyszínen készültek. A kiállítást Bencsik János nyitotta meg, a művészeti tárlatvezetést Takács-Kiss Klaudia tartotta.
Groska Mihály tanítványai - 2018. - foto:Szabó István

30 éves a Csorvásiak Baráti Társasága - 2018. - foto:Szabó István

Takács-Kiss Klaudia ünnepi beszédét idézzük - (köszönet érte a Társaság nevében):

„A kép arra való, hogy ünnep legyen a szemnek.”- hangzik Groska Mihály művészi mottója.
Kedves Érdeklődők, javaslom, nézzenek körül: tőlem balra bemutatom e jeles pedagógus művészi munkásságát, jobbra pedig annak – ránk gyakorolt – értékteremtő hatását.
Az alkotókhoz szólok: Tőle tanultuk többek között az alábbi kifejezéseket: perspektíva, térmélység, drapéria, linómetszés, paszpartúra, színdinamika…. A Tanár Úrhoz: jelentem, a tanultakat alkalmaztuk, és most bemutatjuk a nagyközönségnek.
Idézek egyik alkotótársam Tanár Úrról írott gondolataiból:
„Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot…”-írta Babits „Örökkék ég a felhők mögött” című versében. Örökkék…aki járt már a felhők fölött, tanúsíthatja, hogy létezik ez a szín. Létezik a nap sárgája, a fű zöldje, de létezik a szomorúság szürkéje, a gyász feketéje éppúgy, mint a gazdagság arany árnyalata, vagy a szív bordós pirosa. Mert a színek beszédesek. Sokkal többet mondanak egy-egy árnyalatnál. Még többet mondanak, ha színharmóniában vagy kontrasztjaikkal jelennek meg. És szóhoz sem juttatnak bennünket, amikor formákat kapnak, keretbe zárulnak, képpé nemesednek. És amikor ott vannak előttünk a falakon, kinyitják nekünk a világot. Nagy varázsló az, aki ezen a nyelven, a színek, formák, kontrasztok és textúrák, árnyalatok, vonalak és foltok nyelvén beszélni képes, és olyat tud mondani, ami kinyitja elénk a világot. Egy ilyen varázsló a mi tanár urunk is, Groska Mihály. Ilyen varázslóvá váltunk mi tanítványok is a Mester után.” A varázsló nagy utat járt be. Borsos Miklós így foglalta össze az út- és témakeresés küzdelmeit: „Amikor az alkotó témát keres, gyakran kilométereket gyalogol felpakolva. Én is így tettem, majd hazafelé érve a kapu előtt találtam meg a témát.”
Tanár Úrnak tisztelettel jelentem: a téma is, de képein keresztül maga az Alkotó is: mind hazaértek.

A galérián kiállítók névsora: Keliger Béláné, Keresztúri Zsuzsa, Kiss Klaudia, Kovács Tamás, Mándity Etelka, Medveczki Orsolya, Melich Pál, Plesovszki Klára, Weiczner-Szmuta Nikolett, Szombati Dávid János, Szutor Gabriella, Zengő Emese, Kecskeméti Erika, Fortuna Mária. A szinházteremben Macskássy Izolda képeit láthattuk, valamit gyerekrajzokat, melyeket a "Csorvás gyermekszemmel" nevű pályázatunkra készítettek a kicsik.

csorvasiak.huVárosi program: Csorvási Gazdanap és Kettesfogat hajtó verseny - 2018.

2018-ban a hagyományos csorvási Gazdanapot és Kettesfogat hajtó versenyt szeptember 22-én rendezték meg a csorvási Piactéren.

Szabó István fotója a helyszínen készült, ahol élő kukoricafosztást is láthattak a néphagyomány iránt érdeklődők
Csorvási Gazdanap kukoricafosztás - 2018. - foto:Szabó István

A következő képen a hagyományos eszközökkel készített szilvalekvár főzését látjuk. Az üstben lassú tűzön, folyamatos kevergetéssel be kell sűríteni a szilvát. A keveréshez egy kifejezetten erre a célra fából készített készített állványos lapátot használtak.
A szilvalekvárt Dzurek Ilona, Glózik Istvánné, Mesziár Lászlóné és Tárnyik Zoltánné készítették
Csorvási Gazdanap - 2018. - szilvalekvár főzés - foto:Szabó István

csorvasiak.huVárosi program: Bográcsos ételek főzőversenye - 2018.

A bográcsos főzőversenyt 2018. augusztus 19-én rendezték a Szabadság téren. A versenyben a mi csapatunk is részt vett, marhapörkölttel neveztünk és szép helyezést értünk el

Szabó István fényképei a főzőversenyen készültek. Az első képen a marhapörköltünk látható.
CSBT főzás - 2018. augusztus 19 - fénykép:Szabó István

Kelemen Mihály, Társaságunk elnöke, Babinyecz János, bográcsos chef-ünk és Kálmán János - díjként kapott ajándékkal és oklevéllel.

CSBT oklevél - 2018. augusztus 19. - fénykép:Szabó István

A versenyt a délvidéki Zentáról érkezett Bogdán István és Zsófia nyerte meg
CSBT főzés - 2018. augusztus 19 - fénykép:Szabó István

csorvasiak.huVárosi programok- 2018. május 1. Retro majális

Részt vettünk a csorvási Piac téren rendeztt Retro majális ünnepségen, rendezvényen

Szabó István fényképei a rendezvényen készültek
A két szakácsunk: Babinyecz János és Gergely János
Csorvás - 2018. május 1. - foto:Szabó István

Csorvás - 2018. majális, kiállítás - foto:Szabó István
Csorvás - kiállítás - foto:Szabó István

A korabeli fényképen Rákosi Mátyás propaganda fényképe.

Csorvás - Retro majális - kiállítás - foto:Szabó István

Csorvás - Retro majális - a Tűzoltó egyesület zászlója

Csorvás - Retro majális - játszóház

Csorvás - Retro majális - családi verseny: Joó Gábor

Csorvás - Joó Gábor erőgyakorlata

Csorvás - Retro majális - Dohányos András díjátadása

Csorvás - Retro majális - mesemondás

Csorvás - Retro majális - díszállatkiállítás eredményhirdetés

Csorvás - Retro majális - lufi a gyermekeknek

csorvasiak.huVárosi program: Csorvási Gazdanap és Kettesfogat hajtó verseny - 2017.

A hagyományos Csorvási Gazdanapot 2017. szeptember 23-én rendezték a Piactéren.

Szabó István fényképe a Kettesfogat hajtó versenyen készült:
gazdanap és kettesfogat hajtás Csorváson - 2017. - fénykép:Szabó István

csbt3_.hu Emléktáblát és domborművet avattunk Dr. Fehér Dezső városunk egyik díszpolgára egykori iskolájában

2017. május 13-én leplezttük le egykori iskolájában, a csorvási Arany János utcai elemi iskola falán Tövisháti Béla szobrász-restaurátor domborművét Csorvás város díszpolgáráról, Dr. Fehér Dezsőről. A meleg hangú ünnepségen Szabó Istvánné tagtársunk köszöntötte a 95. születésnapjához közeledő Dezső bácsit Petőfi Sándor Szülőföldemen című versével, majd a polgármesteri köszöntő után Kelemen Mihály CSBT elnök úr beszélt a nagy ívű életút kezdeteiről.
Dezső bácsi meghatottan válaszolva idézte gyermekkori és iskolás emlékeit, név szerint felidézve régi ismerősöket, nevelőket, tanítókat. Külön színfoltja volt ennek, hogy a verselő Szabó Istvánné édesanyja Baráth Erzsébet családi segítőként dolgozott a Fehér család otthonában Dezső bácsi gyermekkorában és ő név szerint emlékezett ("Bözsi néniként") a remek szakácsnőre és gyermeknevelőre.
A ma Helytörténeti Gyűjteményként üzemelő épület falára felkerült Csáki-Maronyák József festménye is, melyet a köszöntött Dr. Fehér Dezsőről készített 1977-ben.

Dr. Fehér Dezső emléktáblája Csorváson az elemi iskola falán; fotó: Szabó István
Dr. Fehér Dezső, Kelemen Mihály Csorváson fénykép:Szabó István


A képeken az emléktábla avatása közben készült. A személyek: Kelemen Mihály CSBT elnök, Baráth Lajos polgármester, Dr. Fehér Dezső Csorvás díszpolgára és Tövisháti Béla szobrászművész-restaurátor - fotó: Szabó István.


adó 1% felajánlás Tájékoztató az 1 %-os adófelajánlásokról
Értesítjük Tagtársainkat és szimpatizánsainkat, hogy az idei adóévben is lehetősége van személyi jövedelemadójának 1%-át felajánlani a Csorvásiak Baráti Társaságának.
A Csorvásiak Baráti Társasága adószáma: 18382055-1-04
Értesítjük Tagtársainkat, hogy Társaságunk az 1 %-os SZJA adófelajánlásokból a 2015-ös adóévben 292377 Ft támogatásban részesült, melyet köszönünk a felajánlóknak. A Társasaág a teljes összeget közhasznú célokra fordította.
Az ajánlott weboldalak linkünkön szerepeltetünk egy olyan ajánlást, melyről nyomtatható és előre kitöltött űrlaphoz fér hozzás a Csorvásiak Baráti Társasága számára.
SZJA 1% adófelajánlás - nyomtatható változat letöltése a Csorvásiak Baráti Társasaága számára kitöltve

csbt3_.hu Társaságunk MUNKAPROGRAMJA - 2017.
Értesítjük Tagtársainkat, hogy az Elnökség 2016. november 18-i ülésén összeállította a Munkaprogramot, mely a következő linken olvasható: A CSBT 2017-es MUNKAPROGRAMJA
Az anyagot a Csorvási Hiradóban is közzétesszük.

csbt3_.hu A webmester (Szabó István) néhány saját fényképe az ünnepi közgyűlésről, valamint az ezt követő ebédről

a CSBT 2016-os ünnepi közgyűlése; fotó: Szabó István
Dr. Fehér Dezső tanulmányi ösztöndíjat ad át: fénykép:Szabó István
Kelemen Mihály, Tövisháti Béla, Dr. Fehér Dezső: foto:Szabó István


A képeken a 2016-os ünnepi közgyűlés látható. Dr. Fehér Dezső Csorvás díszpolgára a Fehér-Pusztai tanulmányi ösztöndíjat adja át. A harmadik képen Dr. Fehér Dezső, Tövisháti Béla és Kelemen Mihály látható - fotó: Szabó István.csbt3_.hu 2016-os ÜNNEPI KÖZGYŰLÉS
Tájékoztatjuk kedves Tagtársainkat, hogy
2016. október 15-én szombaton 10.45 órára
az Elnökség meghirdeti és összehívja Társaságunk ünnepi közgyűlését, melyre tisztelettel meghívjuk és várjuk.
A közgyűlés helyszíne: Csorvás - Új Művelődési Ház
Cím: 5920 Csorvás, Petőfi utca 12.

A közgyűlés tervezett napirendi pontjai:

 • 1. Az Elnökségi beszámoló ismertetése - Előadó: Kelemen Mihály, a Társaság elnöke
 • 2. Egyebek
Határozatképtelenség esetén az Elnökség újabb közgyűlést hív össze ugyanezen napon és helyen - azonos napirendi pontokkal 11.00 órára. E közgyűlés határozatképes az eredeti napirendi pontok tekintetében, függetlenül a megjelent tagok számától.

A közgyűlés után - hagyományaink szerint - közös ebédre hívjuk tagtársainkat és családtagjaikat.

Köszönjük együttműködését, számítunk Önre !
Szives tájékoztatásul közöljük, hogy 10 órától a "Kirándulásaink képekben" címmel kiállítási megnyitó lesz az Új Művelődési Ház Galériájában, melyre szeretettel meghívjuk.
Kiállító: Csorvásiak Baráti Társasága
Koordinálja: Bencsik János
Az Elnükség nevében:
Kelemen Mihály elnök

csbt3_.hu A webmester (Szabó István) néhány saját fényképe a 2016-os hallászléfőzésről

a CSBT versenycsapata; fotó: Szabó István
Gergely János, Babinyecz János, Joó Gábor
ebéd: fénykép:Szabó István
a zsűri kóstolja a pálinkamintákat: fénykép:Szabó István


A képeken a társaságunk versenycsapata látható az ezt követő ebéddel, valamint a pálinkaverseny zsűrije munka közben :-)csbt3_.hu HALLÉ FŐZŐ VERSENY ÉS PÁLINKA MINTA VERSENY
A rendezők "HALÁSZLÉ FŐZŐ" versenyként adták ki a meghívót :-)

Városi rendezvény a csorvási Piactéren 2016. október 8-án.

A tervezett program:

 • 08.00 Gyülekező és regisztráció
 • 09.00 A verseny kezdete
  A főzéshez 2 kg halat és tüzifát az önkormányzat biztosítan
  A pálinka versenyen 1.5 dl pálinka mintát kell leeadni
 • 12.00 Jó ebédhez szól a nóta és a tánc
 • 13.00 Eredményhirdetés
 • Itt kerül kihirdetésre a "Magyarország legszebb konyhakertje" program helyi versenyének erdedménye is
Jelentkezési információk
 • Jelentkezési határidő a versenyre:
 • 2016. október 5. 16.00 óra
 • Jelentkezni a Művelődési Házban kell Neller Tibornénál
 • személyesen vagy telefonon
A rendezők minden érdeklődőt tisztelettel hív és vár!
A rendezvény szervezője: Csorvás Város Önkormányzata. A szervező a programváltoztatás jogát fenntartja
A belépés díjtalan !

csbt3_.hu A webmester néhány saját fényképe a rendezvényről

fogathajtás; fotó: Szabó István
fogathajtó: fénykép:Szabó István
kocsihajtó: fénykép:Szabó István
Szabó Antal, Baráth Lajos polgármesterek: fénykép:Szabó István


A képeken fogathajtók, kocsihajtó és Csorvás illetve Diószeg (Sladkovicovo) testvértelepülés polgármestere Baráth Lajos és Anton Szabó látható családjukkal. A traktor egy Hofherr SG-35 -ös, melyet a csorvási Gazdák Szövetkezet újított fel és tett üzemképessé.csbt3_.hu GAZDANAP és FOGATHAJTÓ VERSENY
2016. szeptember 24.
Városi rendezvény a csorvási Piactéren

A tervezett program:

 • 09.00 Regisztráció
 • 09.30 Veterán gépek, motorok kiállítása, bemutatója
 • 09.30 Ünnepélyes megnyitó
 • 10.00 - 12.00 Akadályhajtás (póni és nagy lovak kettes fogat, Összevetés
 • 12.00 Ebéd ("retro" babgulyás, adagonként 350.- Ft -ért)
 • közben jó ebédhez szól a nóta
 • 13.00 Zene és tánc a színpadon
 • 13.00 - 15.00 Akadályhajtás (póni és nagy lovak kettes fogat
 • 14.00 A veterán mezőgazdasági gépek és motorkerékpárok felvonulása. Útvonal: Tavasz utca - Bajcsy Zs. utca - 47-es út - Rákóczi utca - Batthyány utca - Kossuth utca
 • 15.00 - 15.30 Összevetés
 • 16.00 Eredményhirdetés
Kísérő rendezvények, egyéb programok:
 • 12.00 Ebéd (babgulyás, adagonként 350.- Ft -ért) - büfé egész nap rendelkezésre áll
 • 16.30 Tombola sorsolás - fődíj: egy magyar sportló mén CSIKÓ
 • 17.00 Amigos latinos
 • 18.00 Sztárvendég: Márió
 • egész nap: étel, ital, légvár, arcfestés.....
Fővédnök: Vantara Gyula - országgyűlési képviselő
A rendezvény szervezői: Csorvás Város Önkormányzata, Csorvási Gazdák Nezőgazdasági Termelő és Értékesítő Zrt., Csorvási Szolgáltató Nonprofit Kft. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják
A belépés díjtalan !

csbt3_.hu Világítástechnikai történeti kiállítás nyílik május 1-én

petróleum lámpák - Csorvás
Dohányos András tárlatvezetése
Dohányos András
A rendezvény a Helytörténeti gyűjteményben látogatható

Különféle világítástechnikai eszközök:

 • 1. mécsesek
 • 2. bakter- és kalauzlámpák
 • 3. bányászlámpák
 • 4. petróleumlámpák

csbt3_.hu Tájékoztató az 1 %-os adófelajánlásokról
Értesítjük Tagtársainkat és szimpatizánsainkat, hogy az idei adóévben is lehetősége van személyi jövedelemadójának 1 % felajánlásáról dönteni.
A Csorvásiak Baráti Társasága adószáma: 18382055-1-04

Rövid archiv (!!!!!) információk, érfekességek:

csbt3_.hu Hősök napja - 2008. május 24. - koszorúzás

Csorvás Hősök napja 2008


A tavaszi Közgyűlés után megkoszorúztuk az I. világháborús emlékművet, megemlékezvén a Hősök Napjáról. Az ünnepi beszédet Dr. Csanádi József tartotta. A koszorót Kelemen Mihály elnök és Szabó istván alelnök helyezte el az emlékmű talpazatán. A fényképeket Szente Károly készítette.

Csorvás Hősök napja 2008 Dr. Csanágy József
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!